AK Parti ile CHP arasında koalisyon için yapılan istikşafi görüşmelerin tamamlanmasının ardından son sözü liderler söyleyecek.Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun en geç pazartesi günü bir araya gelerek, heyetlerin hazırladığı raporlar ışığında “Tamam mı, devam mı?” kararını vermeleri bekleniyor.
Habertürk'ten Düzgün Karadaş'ınhaberine göre, AKP ile CHP istikşafi görüşmelerde CHP’nin 14 maddelik koalisyon ilkelerinden 10’unda uzlaştı ya da uzlaşmaya yaklaştı.
10 MADDE TAMAM GİBİ
CHP’nin koalisyon görüşmeleri başlamadan önce “evrensel hukuk kuralları” olarak kamuoyuna deklare ettiği 14 maddelik koalisyon ilkelerinden 10’unda, ayrıntılarda bazı görüş farklılıkları olsa da prensipte; iki partinin uzlaşmaya çok yaklaştığı ifade ediliyor. AK Parti’nin, kendi öneri ve görüşlerini saklı tutmak kaydıyla yeşil ışık yaktığı veya uzlaşmaya yakın durduğu maddeler şöyle sıralanıyor:
1- Özgürlükçü ve demokratik yeni bir Anayasa.
2- Türkiye’nin 12 Eylül darbe hukukundan bütünüyle arındırılması.
3- Hukuk devletinin tüm kurum ve gerekleri ile birlikte tesis edilmesi.
4- Siyasi ahlak yasasının çıkarılması.
5- Vergi denetiminin siyasal araç olmaktan çıkarılması.
6- Kamu maliyesinin şeffaf hale getirilmesi.
7- Yolsuzlukların üzerine gidilmesi.
8- Gençleri potansiyel suçlu gören anlayışa son verilmesi.
9- Özgürlük alanlarının genişletilmesi.
10- Medya üzerindeki baskılara son verilmesi.
SARI IŞIKTA
CHP’nin 14 koalisyon ilkesinden biri olan “refahın tabana yayılması ve sosyal devletin inşası” üst başlığına AK Parti yeşil ışık yakıyor. Ancak CHP’nin emekliye 2 maaş ikramiye, asgari ücretin 1500 lira yapılması, aile sigortası gibi alt başlıklara ilişkin talepleri ise “müzakere edilecek başlıklar” arasında yer alıyor. Müzakereler başlarsa, ekonomik dengeler gözetilerek CHP’nin vaatlerinde orta yolun bulunabileceği vurgulanıyor.
FARKLI YAKLAŞIM
İki partinin uzlaşamadığı konuların başında dış politika geliyor. CHP’nin, 14 maddelik ilkeleri arasında yer almamasına rağmen görüşmelerde masaya getirdiği eğitim konusunda da iki parti farklı yaklaşım sergiliyor. CHP, olası bir koalisyonda Dışişleri ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendilerine bırakılması durumunda anlayış farklılığının aşılacağını düşünüyor.
LİDERLER ÇÖZECEK
CHP’nin 14 maddelik koalisyon ilkeleri arasında yer alan “Cumhurbaşkanı’nın anayasal sınırlarına çekilmesi” ile “örtülü ödeneğin sadece Başbakan tarafından kullanılması” konuları liderlerin inisiyatifine bırakıldı. Tüm konularda mutabakata varılması durumunda CHP’nin bu iki başlığı esnetebileceği, koalisyonun önünde engel olarak tutmayacağı kaydediliyor.