Cumhuriyet'ten Erdem Gül'e konuşan Kulat, 'Görüşmelerde evet diyeceğini belirtmesine karşın hayır diyecek Ak Partililer olduğunu net olarak görüyoruz' dedi.
Kulat, şunları söyledi:
'EVET CEPHESİNDE SORUN YAŞANIYOR'
Sorun var: Referandumda evet kampanyasının başını Ak Parti çekiyor. Bu normal çünkü yüzde 50 civarında oy alan bir parti. Ancak yaptığımız anketlerde ilk kez bu referandumda evet cephesinde sorun olduğunu görüyoruz. Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçildiği 2014 seçimlerinde Ak Parti'nin oyu yüzde 45'lerdeydi. O seçimde CHP ile MHP, Ekmeleddin İhsanoğlu'nu ortak aday göstermişti. HDP de Selahattin Demirtaş'ı. Erdoğan, Ak Parti'nin oyu yüzde 45 olmasına karşın yüzde 52 ile Cumhurbaşkanı seçildi.
'BÜTÜN AVANTAJLARA RAĞMEN EVET OYLARI YÜZDE 45'LERDE'
MHP ortaklığına rağmen: Daha sonra 1 Kasım'da Ak Parti yüzde 49 oy aldı. Ardından 15 Temmuz darbe girişimi oldu. Bu, Ak Parti'ye daha büyük popülarite ve destek sağladı. Bunun üstüne referandumda MHP Ak Parti'nin yanında. BBP, evet diyeceğini açıkladı. Güneydoğu'da Hüda-Par evet diyor. Bütün bu avantajlara rağmen evet oyları yüzde 45'lerde görünüyor. Sorun bu.
'MHP'Lİ SEÇMENİN EN ÇOK YÜZDE 30'U EVET DİYOR'
100 MHP'liden 70'i evet demiyor: Anketler en büyük sorunun MHP seçmeninde yaşandığını gösteriyor. Şu ana kadar yaptığımız ölçümlerde MHP'li seçmenin en çok yüzde 30'unun evet diyeceğini görüyoruz. Yüzde 70'i evet demiyor.
GÖRÜŞMEDE EVET DEMESİNE KARŞIN HAYIR DİYECEK AK PARTİLİLER VAR'
100 Ak Partiliden 10'u: Sorun sadece MHP seçmenleriyle sınırlı değil. Ak Parti, ilk kez kendi içinde de büyük bir sorun yaşıyor. Ak Parti'nin kendi içinde yüzde 10'lar düzeyinde 16 Nisan'da evet demeyecek bir seçmen grubu var. Bana göre evet demeyen Ak Parti seçmeni yüzde 10'larında üzerinde ama son ölçümlerde bu yüzde 10 gibi görülüyor. Biz Ak Parti'den isim ve adres bilgilerini aldığımız parti üyeleri ve gerçek kişilerle anket yapıyoruz. Bunlarla yaptığımız anketler sorunu açıkça gösteriyor. Hatta görüşmelerde evet diyeceğini belirtmesine karşın hayır diyecek Ak Partililer olduğunu net olarak görüyoruz.
'KARARSIZLAR HAYIR'A DAHA YAKIN'
Yüzde 45-47 bandında: Anketlerde kararsızları matematiksel olarak dağıttığımızda biz evet oylarının en çok yüzde 52'ye kadar çıkarabiliyoruz. Ama bana kalırsa matematiksel bir dağılım gerçeği yeterince yansıtmıyor. Ben bu yüzde 52'nin yüzde 5 ile 7'sinin gerçek evetçi olmadığını, şüpheli evetçi olduğunu düşünüyorum. O zaman evet ayları yüzde 50'nin altına iniyor. çünkü bizim ölçümlerimize göre kararsızlar evete değil hayıra daha yakın.
'AK PARTİ TABANINDA MAĞDURİYET ALGISI VAR'
Toparlanamıyor: Şu ana kadar Ak Parti, MHP seçmenindeki direnişin yanı sıra kendi içindeki sorunu çözüp dağınıklığı toparlamış değil. Bunun bölgeden bölgeye farklı nedenleri olabilir. Ak Parti yönetiminin tersine yüzde 10'ların üzerinde bir kesimin evet dememesinde paketin iyi anlatılamayışı da etkili. Ama özellikle 15 Temmuz sonrası yaratılan mağduriyetler de etkili. Ak Parti tabanında bir mağduriyet algısı da var.
'HDP OYLARINDA DÜŞÜŞ'
Kürt oyları ölçülemiyor: Anketler, özellikle Güneydoğu'da Kürt oylarının yeterince ölçülemediğini gösteriyor. HDP oylarında belli bir düşüş var. Ancak HDP'den uzaklaşan seçmenlerin ve diğer Kürt seçmenlerin şu aşamada net olarak tercihlerini açıklamadıklarını görüyoruz. Tercihleri konusunda açık bir cevap vermediklerini gözlüyoruz.