İpekyolu Belediyesi'nde örnek adım

İpekyolu Belediyesi her yıl olduğu gibi Van Gölü kıyısında ve derelerde atık temizleme çalışmaları yapıyor. Bu çalışmalar çerçevesinde tonlarca atık toplanarak temizlendi. Süren çalışmalar hakkında değerlendirmede bulunan Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Sidar Fırat Yanık, öncelikle halkın dereleri kirletmeme konusunda daha duyarlı olmaya davet ederken, kurumlarında geçici çözümler yerine kalıcı çözümler için bir araya gelmesi gerektiğini kaydetti.

Van Merkez İpekyolu Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından her yıl düzenli olarak yapılan Van gölü kıyı ve derelerin temizliği bu yılda aralıksız sürmekte. Van gölü sahilinden ve derelerden tonlarca çöp çıktı. İlçenin birçok noktasından Van gölüne akan dereler tek tek temizleniyor. Bunun için kurulan özel ekipler derelerin içinde bulunan atıkları çöp poşetlerine doldurarak, araçlarla çöp toplanma alanına götürülüyor. Aynı zamanda ilçe sınırları içerisinde kalan Van Gölü sahil şeridinde de temizlik çalışmaları yapıldı. Bu alanlardan tonlarca evsel atık toplandı. Süren temizlik çalışmaları hakkında bilgi veren Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Sidar Fırat Yanık, her yıl olduğu gibi dere ve göl sahillerinde temizlik çalışmaları yürüttüklerini kaydetti. Bu yıl temizlik çalışmalarını Van Büyükşehir Belediyesi ile de ortaklaşarak yürüttüklerini kaydeden Yanık, toplanan atıkların çoğunluğunun evsel atıklardan oluşturduğuna dikkat çekti. Yanık, bu tablonun da aslında halkın dereleri birer çöp toplanama alanları olarak görmesinden kaynaklandığını ve bu durumun tüm derelerimiz ve göl kıyı şeritleri içinde geçerli olduğunu açıkladı. Yanık, “bu konuda en büyük desteği değerli halkımızdan bekliyoruz. Lütfen derelerimizi, gölümüzü ve doğamızı killemeyelim sahip çıkalım” dedi.



‘Kanallar tehlike arz ediyor’

Bazı yapısal sorunların olduğuna da dikkat çeken Yanık, dereler üzerine kurulan kanalların bakımı onarımının DSİ’ye ait olduğuna dikkat çeker, “Kanallarda gereken temizliği yapıyoruz ancak, bu kanalların onarılması ve bakımının yapılması gerekmektedir. Zaman içerisinde kanallarda yetişen otlar yüzünden adeta yeşil alana dönmüş durumdan. Olası bir sel durumunda bu kanallarda oluşan bitkilerden dolayı su akıntısı engellenecek ve büyük tehlikelere yol açabilir.” Şeklinde konuştu. DSİ kanallarının çoğunda korkulukların bulunmadığına dikkat çeken Yanık, bu durumun ençok çocuklar içinde tehlike arz ettiğini belirti.

‘Kurumlar bir araya gelerek ortak çalışma yapmalıyız’

Yanık, kentimizin çevre soruna birlikte ortaklaşarak aşıla bileceğini açıklayarak, “Beli başlı kurumların bir araya gelip ortak irade oluşturmalı. Van Büyükşehir Belediyesi, İpekyolu Belediyesi ve Devlet Su İşleri bir araya gelerek kalıcı çözümler üretmeliyiz. Bizim bu konuda girişimlerimiz oldu. Eşbaşkan yardımcılarımız dan oluşan bir heyet kurumları ziyaret ettik ve olumu tepkilerde aldık. Ama maalesef hayata geçirilmedi.” Dedi. Son dönemlerde Van gölünün daha temiz tutulması ve kurtarılması için oluşan kamuoyunu sevindirici olduğunu açıklan Yanık, “Kamuoyunun ciddi bir talep ve beklenti var. Biz kurumlara düşende bu beklenti ve talepleri karşılamak için daha fazla çabayla içerisinde olmaktır. Şeklinde konuştu. Yanık, son olarak hep birlikte doğamızı koruyalım çağrısını yeniledi.

İpekyolu Haberleri