İpekyolu Belediye Başkan Vekili Aslan, ahır yıkımlarını değerlendirdi

İpekyolu Belediye Başkan Vekili Aslan, ahır yıkımlarını değerlendirdi; 'Van Gölü'nün geleceğini kurtarmak istiyorsak...'

Geçtiğimiz yıl Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, başkanlığında toplanan komisyonun aldığı karar sonrası, merkez ilçelerde bulunan ahırların yıkımına başlandı. 2020 yılında en fazla ahır yıkımı İpekyolu ilçesinde gerçekleştirildi. İlçede gerçekleştirilen ahır yıkımlarını gazetemize değerlendiren İpekyolu Kaymakamı ve İlçe Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan: “Yıktığımız veya yıkmamız gereken ahırların hayvan atığı direkt olarak Van Gölü’ne gidiyor. Eğer Van Gölü'nün geleceğini kurtarmak istiyorsak, tüm Van’a hizmet etmek istiyorsak, geleceğe Van Gölü’nü temiz bir şekilde miras bırakmak istiyorsak, halkımızın, STK’ların, devlet idaresinin, Van’daki yerel yönetimlerin ama hepsinin çok hassas bir şekilde bunun önemini bilmesini ve destek olmalarını istiyorum, temenni ediyorum” dedi.

2020 yılında Vali Mehmet Emin Bilmez başkanlığında toplanan komisyon, ilk olarak merkez ilçeler olan İpekyolu, Edremit ve Tuşba'daki ahırların şehir dışına taşınmasına yönelik karar almış ve  akabinde bu yönde çalışmalar başlatılmıştı. Bu kapsamda Van Büyükşehir Belediyesi koordinatörlüğünde merkez ilçe belediyelerinin de katılımıyla yürütülen çalışmalar sonucu, şehir merkezinde bulunan birçok ahırın yıkımı gerçekleştirilmişti. Merkez ilçelerde yapılan yıkım çalışmaları sonucu bazı bölgeler ahırlardan arındırılarak temizlenmiş ve bu bölgelerde yaşayan insanların rahat bir nefes almaları sağlanmıştı. 2020 yılında başlatılan çalışmaların 2021 yılında da kararlılıkla devam edeceği belirtiliyor.

2020 yılında merkez ilçelerdeki ahırlara yönelik olarak en dikkat çeken çalışmayı, İpekyolu Belediyesi gerçekleştirmiş ve ilçede birçok ahırın varlığı sonlandırılmıştı. Yapılan çalışmalar kapsamında başta sahil kısmı olmak üzere diğer bölgelerde de yıkım çalışmaları gerçekleştirilmişti.

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan İpekyolu Kaymakamı ve İlçe Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan, 2020 yılında yaptıkları çalışmalar sonucunda 200 adet ahırın yıkımını gerçekleştirdiklerini söyledi. 2020 yılında Buzhane ve Yalı Mahallelerinde 154 ahır yıkımı gerçekleştirilirken, 2021 yılında ise Hatuniye, Selimbey ve Halilağa Mahallelerinde bulunan kayıtlı 77 adet ahırın yıkımının planlandığı kaydedildi. Kayıtsız olan  ahırlarla birlikte 180-200 arasında ahırın yıkımının gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

“HİÇBİR VATANDAŞIN MAĞDUR OLMAMASINA DİKKAT EDİYORUZ”

Konuyla ilgili görüştüğümüz İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan, yıkım çalışmalarının 2021 yılında da kararlı bir şekilde devam edeceğini belirterek: “Biz, şehrin içerisinde ahırların olmamasından yanayız. Çünkü bu hem hukuken uygun değil hem de şehrin gelişmesi, temizliği, görüntüsü açısından hiç uygun değil. Bu çalışmayı yaparken de hiç bir vatandaşın mağdur olmamasına dikkat ediyoruz. Bizim 3 kilometrelik bir sahil bandımız var, orayla başladık. Orada irili ufaklı yüzlerce ahır vardı, kararlarımızı aldık, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden, belediyemizden, diğer birimlerden ekiplerle hummalı bir şekilde, kararlı bir şekilde çalışarak, verdiğimiz takvime göre tamamını bitirdik.” dedi.

“SAHİLDE AHIRIMIZ KALMADI”

Yaptıkları çalışmalar ile, İpekyolu ilçe sınırlarında sahilde ahır kalmadığını kaydeden Aslan; “İlçe sahilimizde şuan hiç bir ahır yok. 200’e yakın ahırın yıkımını gerçekleştirdik ve inşallah bunun devamının da Edremit ve Tuşba’dan gelmesini temenni ediyoruz. Çünkü aynı kararlar orada da alındı. Biz eğer şehrimizi turizm kenti yapacaksak, burayı bir cazibe merkezi haline getireceksek sahil kısmında özellikle ahırın olmamasına dikkat etmemiz gerekiyor, bu en önemli husus. Bizim hayalimizin olması lazım. Van’ın sınırlarında, Gevaş’tan üniversiteye, Mollakasım’a kadar kesintisiz sahil yolumuzun olması lazım. Rekreasyon alanlarımızın olması lazım ki; o zaman gerçek manada turizm kenti olduğumuz anlaşılsın. Orayla alakalı şuan çok güzel çalışmalarımız var. Bir Florya gibi, bir Yeşilköy gibi orayı hayal ediyorum, çok hızlı bir şekilde orayı yapıyoruz. Şuan diğer mahallelerimizde de ahırlar var, mesela Buzhane ve Yalı Mahallesini bitirdik ama Hatuniye, Halilağa, Selimbey Mahallelerinde de 100’e yakın ahır var. Biz bunlarla ilgili gerekli çalışmalarımızı ve tebligatlarımızı yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. 2021 yılında buralardaki ahırları da bitireceğiz. Tespitlerimize göre kayıtsızlarla birlikte 200’den fazla İpekyolu’nda ahır var. Yani kendimize bu yıl, 'önümüzdeki yıl şehir merkezinde artık ahır olmayacak' diye bir hedef koyduk ve inşallah bunu da başaracağız. Yıktığımız veya yıkmamız gereken ahırların hayvan atığı direkt olarak Van Gölü’ne gidiyor. Van Gölü'nün geleceğini kurtarmak istiyorsak, tüm Van’a hizmet etmek istiyorsak, geleceğe Van Gölü’nü temiz bir şekilde miras bırakmak istiyorsak bütün halkımızın, STK’ların, devlet idaresinin, Van’daki yerel yönetimlerin ama hepsinin bunun önemini çok hassas bir şekilde bilmesini ve destek olmasını istiyorum, temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

“2021 HEDEFLERİ”

2021 yılında İpekyolu ilçesinde yapılması planlanan çalışmalara ilişkin de bilgi veren Aslan: “ Yeni yollar açacağız. Bunları planladık ve ciddiyetle takip ediyoruz. İmarla alakalı çok mağduriyet yaşanan yerler var, oralarla alakalı düzenlemelerimiz devam ediyor, inşallah bu yıl yetiştireceğiz. 30 tane, hiç park olmayan yerlerimiz var, parklar yapacağız. Kapalı spor salonları projelerimiz var, onları yapacağız, köylerimizde ve merkezimizde açık spor salonları yapacağız. İlçemizde 130 tane sokağımız var, bunların 30 tanesini prestij sokak yapacağız. Diğerlerini de ilçeye, kente, büyükşehire yakışır hale getireceğiz. Yol çalışmalarımız, yama çalışmalarımız, yeni yol yapma çalışmalarımız, bunların hepsi ciddiyetle devam edecek.” diye kaydetti.

KENT ESTETİK KOMİSYONU KURULDU

Kent Estetik Komisyonu kurduklarını da anlatan İpekyolu Kaymakamı ve İlçe Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan, açıklamalırını şu şekilde sürdürdü; “Kent Estetik Komisyonu kurduk. Yeni yapılan bütün binaları bizim buradaki mimar, mühendis, teknik arkadaşlarımız inceleyecek ve dış mimarisine uygunluk verildikten sonra onaylanacak. Öyle gözü yoran, kent estetiğine uymayan binalar ve dış mimariler var ki, bunlara da izin vermemeyi düşünüyoruz. Ama müteahhitleri, yapsatçıları etkileyecek, onların işlerini zora sokacak şekilde de değil, onlarla iş birliği içerisinde, şehrimize güzellik katacak şekilde, yani büyükşehir olmayı httirecek şekilde çalışmalar yapacağız. Bu çalışmamız da yörenin mimarisine, kültürüne uygun şekilde olacak. Yine prestij sokaklarımızın farkını da inşallah bittikten sonra görecekler. Dükkan giydirmelerinden, ışıklandırmalardan, kaldırımlardan, şehrin yenileştirilmesinden bahsediyorum, o kadar güzel sokaklarımız, caddelerimiz, yapılarımız ortaya çıkacak ki, herkes memnun kalacak. Sadece buralarla alakalı değil, köylerle alakalı çalışmalarımızın hepsi devam ediyor, genel hatları ile büyük projelerimiz bu özetlediklerim.”

“GÖZ BEBEĞİMİZ, SAHİL”

Sahilin önemine de değinen Aslan, “Bizim göz bebeğimiz sahil, inşallah orada 1-2 sene sonra villalar artar, kafeler artar, restaurantlar olur, insanların bir gün boyunca gelip eğlenebileceği, rahatlayabileceği yerler olur. Sahilimizi koruyacağız, temizleyeceğiz, birkaç yıl içerisinde atık su merkezi de devreye girdikten sonra da yüzülebilir bir alan olur. Şuan sahilimizde herhangi bir atık su, vesaire denize akmasına da izin vermiyoruz. İnanılmaz bir temizleme çalışmamız var, dip temizliği yaptıracağız, bu sene planlıyoruz onu. Milletimizin hizmetindeyiz, belediye olarak, valilik olarak, kaymakamlık olarak yapabileceğimiz ne varsa yapmaya çaba göstereceğiz” şeklinde konuştu.

Prestij Özel Haber: M.Selim KURT 

İpekyolu Haberleri