Türkiye, Menbiç'ten çekildiğini açıklayan YPG'lilerin bölgeyi terk etmediğini, ABD ise Menbiç'te YPG'li kalmadığını ısrarla savunurken, çözüm için “saha araştırması" yöntemi devreye sokuldu. ABD askerleriyle birlikte Türkiye'den askerlerden oluşturulan bir özel ekip bölgeye gönderildi. Menbiç'e hafta sonu giren heyetin tespit çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi.
AMERİKA SÖZÜNÜ TUTMADI
Yeni Şafak'tan Kıymet Sezer'in haberine göre; Suriye'de ortaklık kurduğu YPG/PKK'yı ileri teknoloji silah sistemleriyle donatan ABD, Türkiye'ye verdiği sözü tutmadı. Türkiye'nin Fırat'ın batısına ilişkin kırmızıçizgisini, “Menbiç'in IŞİD'den temizlenmesinin ardından PYD'nin bölgeden çekileceği" sözü vererek esneten ABD, PYD'nin Menbiç'ten çekilmemesi üzerine Türkiye'nin ısrarlı tepkisiyle karşı karşıya kaldı. ABD'nin PYD'ye çekilmeleri yönündeki çağrıları da konvoy görüntülerinin servis edilmesi ötesine geçmedi. PYD Menbiç'i terketmek bir yana El Bab'a doğru ilerleyerek Afrin Kantonuyla birleşme çabalarını sürdürdü. Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında sahada Türk askeriyle PYD sık sık karşı karşıya geldi.
KOMİSYON ÇALIŞMASI
PKK'nın Suriye uzantısı PYD/YPG'nin, son çekilme açıklamasının ardından güneye doğru indikleri istihbaratları ulaşırken, ABD Menbiç'te YPG unsuru kalmadığı iddiasında. Ancak sahada bunun tam aksi görünüyor. Bu konudaki sorunun aşılması için “saha araştırması" yöntemi devreye sokuldu. Türk ve ABD askerleri ile istihbarat görevlilerinden bir ortak komisyon oluşturuldu. Komisyon, hafta sonu Münbiç'te saha araştırmalarını başlattı. Komisyonun araştırmalarının sürdüğü öğrenildi.
SDG MASKELİ SAVUNMA
PYD'nin Menbiç operasyonuna katılabilmesi için Suriye Demokratik Güçleri (SDG) adı altında bir örgüt oluşturulmuştu. Büyük çoğunluğu YPG güçlerinden oluşan bu örgütte bazı Suriyeli Arap gruplar da bulunsa da yönetimi tamamen PYD'de bulunuyordu. Komisyonun saha araştırmasında Menbiç Askeri Konseyi'nin de ziyaret edilmesi bekleniyor. Amerika'nın Menbiç'de SDG güçlerinin bulunduğu ve Suriye Araplarının olduğu tezini burada da savunacağı öngörülüyor. Ancak Türkiye, SDG güçlerini adı değiştirilmiş YPG olarak görmesi nedeniyle bölgede bulunmasını kabul etmiyor. Saha araştırmasının ardından hazırlanacak raporlar bu doğrultuda önem taşıyor.
BAB'TAN SONRAKİ HEDEF
Suriye sınır ötesinde 5 bin kilometrekarelik bir alanda örgütlerden arındırılmış güvenli bölge tesisini amaçlayan Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında El Bab'dan sonra hedef olarak Menbiç gösteriliyor. ABD'nin Suriye'deki müttefiklerini tehdit eden bu durum da rahatsızlık yaratıyor. Ortak komisyonun saha araştırmasının da ABD'nin Türkiye'ye SDG unsurlarını kabul ettirme çabasından öte bir anlam ifade etmediği belirtiliyor.
157 NOKTA YERLE BİR
Türk Silahlı Kuvvetlerince, Suriye'nin kuzeyinde, IŞİD'e ait 157 hedef ateş altına alınarak imha edildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığınca da El Bab ve Bzagah bölgelerine hava harekatı düzenlendi. Savaş uçakları, IŞİD'e ait 6 barınma yeri, 2 mühimmat deposu, 3 karargah binası, 3 kontrol noktası, 2 bombalı araç imalathanesini yerle bir etti.
TSK, Menbiç'e özel ekip gönderiyor
Türkiye, Amerika’nın “PYD Münbiç’ten çekildi” iddiasını yerinde incelemek için harekete geçti. Genelkurmay’ın görevlendirdiği özel ekip ABD askerleriyle birlikte “saha çalışması” için bölgeye gönderildi. Menbiç’e hafta sonu giden ekip bir rapor hazırlayacak.