Taşeron işçilere kadro verilecek mi! Bakan açıkladı!

Taşeron işçilere seçimlerden sonra kadro verilecek mi? Şimşek’ten süpriz açıklama; Taşeron işçilere kadro verilecek mi? Kamu kadrosuna Taşeron İşçiler alınacak mı?Bakan Çelik taşeron işçi konusunda açıklama yaptı.Kamudaki taşeron işçiye fiyat farkı ödenecek,2015’te taşeron işçileri bakın ne bekliyor!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, taşeron işçilerle ilgili bir çalışma yapıldığını açıkladı.Taşeron işçilere yönelik yapılan çalışmaları da anlatan Şimşek, 800 bin taşeron işçiyi kadroya almak gibi bir planlarının bulunmadığını bildirdi. Çünkü bunun maliyetinin, aynı iş kolundaki işçinin aynı maaşı alması koşuluyla 25 milyar lira olduğunu belirten Şimşek, buna karşın, konuyla ilgili bir kanun geçirdiklerini söyledi.

Söz konusu kanunla taşeron işçilerinin özlük haklarının garanti altına alındığını anlatan Şimşek, geçen 1 yıl içinde taşeron işçilerin durumlarını iyileştirecek adımların atıldığını ifade etti.

Şimşek, "Hizmet alımına konu olan alanlarda mevcut sistem devam edecek ama asli işi yapanları... Onun da kadroya geçirilmesinin önünü açtık. Onunla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çalışma yapılıyor" dedi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, taşeron işçilerle ilgili yeni bir çalışma olduğunu belirterek "Emekçilerimize ve tüm çalışanlarımıza daha iyi bir yaşam standardı için çalışacağız" dedi.

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaretinde soruları yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, taşeron işçilerle ilgili daha önce bir çalışma yapıldığını hatırlatarak maaşları, özlük haklarını, kıdem tazminatı ve yıllık izin gibi uygulamada bir çok sıkıntıyı dikkate alan düzenlemelerin yapıldığını kaydetti. Sadece çalışma yapmakla yetinmeyip yasal düzenleme konusunda da ilerleme kaydedildiğine dikkati çeken Şimşek, şöyle devam etti:

"Taşeron işçilerle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız özellikle son bir yıl içerisinde önemli düzenlemelerde bulundu. Bunun ötesinde ilave bir çalışma var. Fakat nihai şekil verilmediği için bugünden spekülasyonda bulunmayayım. Sadece şunu söyleyebilirim, asli iş yapanlar tabi ki farklı bir çerçevede değerlendirilecek. Daha çok hizmet alımına konu olan ikincil işler ayrı şekilde değerlendirilecek. Emekçilerimize ve tüm çalışanlarımıza daha iyi bir yaşam standardı için çalışacağız. Bu konuda çok hassasız. Özellikle alın terinin zamanında ve hakkıyla ödenmesi, sosyal güvenlik ve kıdem tazminatı gibi konularda maksimum hassasiyetimizi sürdüreceğiz."

Şimşek, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgi bir soru üzerine de konunun "çamur at izi kalsın" politikasından ibaret olduğunu ifade ederek "Batı kendi utanç sayfalarını es geçiyor. Hiç mi Balkanlara bakmıyorlar? Biz dediğimiz gibi, gelsinler kendi envanterimizi açalım, onlar da açsın, tarihçiler konuyu aydınlatsın. Önce kendi çirkin tarihlerine baksınlar. Tamamen konu siyaset malzemesi olmuş durumda. İnanıyorum ki er ya da geç arşivler her kesim tarafından incelenecek ve daha makul, gerçekçi bir sonuca ulaşılacak" diye konuştu.


Bakan Çelik taşeron işçi konusunda açıklama yaptı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron işçiler hakkında açıklamalarda bulundu. Çelik, yeni düzenlemeyle birlikte her işte taşeron işçi uygulamasının yapılamayacağını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik çalışanları ilgilendiren önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Çelik konuşmasında taşeron işçi konusu, mahkeme kararı olan taşeron işçiler, borç yapılandırması, iş güvenliği, mesleki yeterlilik, engelli çalışanlar, uzaktan çalışma ve madende çalışma süreleri gibi konulara değindi. Çelik, taşeron işçi konusunda yeni uygulamalar üzerinede çalıştıklarını ve taşeron işçi konusunda yapılan çalışmanın netleşeceğini söyledi. İşte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in açıklamaları:

SGK BORÇ YAPILANDIRMASI

"SGK bünyesinde son olarak şu anda yaklaşık 2 milyon kişi yapılandırma gerçekleştirdi. Toplamda 33.5 milyar liralık bir yapılandırma bu ve nakit olarak da kurumumuza 3.3 milyar liralık bir giriş sağlanmış oldu. Şubat’ın 2’sinde son gün. Ayın 2’sinden sonra böyle bir imkanı elde edemeyecekler."

ARTIK HER İŞTE TAŞERON İŞÇİ UYGULAMASI YAPILAMAYACAK

"Kamuoyunda ’taşeron’ diye bilinen alt işveren işçileriyle ilgili çok önemli düzenleme yaptık. Artık her işte hizmet alımı ve taşeron uygulaması yapılamayacak. Hangi işlerde yapılacağı Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek. Kısa süre içinde yayınlanması için çalışıyoruz. Böylece artık hizmet alımı, asıl iş karışımı ortadan kalkmış olacak."

MAHKEME KARARI OLAN TAŞERONLAR

"Yardımcı işler ile asıl işler arasında net bir hat olmadığı için yaşanan karmaşa yargıya intikal etti ve yargı birçok işçinin aslında asıl işte çalıştığına dair hüküm verdi. Bunların kadroya alınmasıyla ilgili veya tazminatlarının ödenmesiyle ilgili yargının çok net bir kararı var. Bunlarla ilgili biz henüz netleşmiş bir karar veremedik. Bu konu önümüzde kangren olarak duruyor. Bir an önce çözülmesi gerekli. Bir taraftan Bakanlar Kurulu kararıyla hangi işlerin yardımcı işler olduğu, hizmet alımı işler olduğu netleşmedi, diğer taraftan ise bu mahkeme kararıyla ilgili uygulamalarımızın netleşme anında olduğumuzu söyleyebilirim."

İŞ GÜVENLİĞİ TASARISI

"İş güvenliği ile ilgili tasarı alt komisyonda. Yakında yasalaşacak. Yeni yasa ile iş güvenliği uzmanı işyerindeki tehlikeli işleri durdurması gerekiyorsa, durumu hem işverene hem de aynı anda bakanlığa bildirecek. Bildirmediği an onun belgesiyle ilgili işlemler yapılacak. İş güvenliği uzmanı, işyerinde ’durdurmayı gerektiren acil, tehlike arz eden bir şeyi gördü ve bunu bakanlığa bildirdi’ diye işveren tarafından işine son verilirse, buna 1 yıllık tazminat getiriyoruz."

CEZALAR KADEMELİ OLARAK ARTIYOR

"Cezalar kademeli bir şekilde artırılıyor. Yani tehlike sınıfına göre. Mevcut ceza diyelim 5 bin lira, tehlike sınıfında daha da yükseliyor. Çok tehlikeli işyerinde bu ceza yüzde 200’e kadar çıkabiliyor. İşveren, standartlara uygun ’CE’ belgeli ekipmanları işçiye vermeme durumu söz konusu olursa işçi başı 500 lira ceza ödeyecek. Eğer 100 kişi çalışıyorsa bunu 500 ile çarpın."

EKİPMANI KULLANMAYAN ÇALIŞANA CEZA

"Çalışan kendisine verilen ekipmanları kullanmak durumunda. Baretse baret, eldivense eldiven. Maskeyse maske. Çalıştığı koşul neyse. 3 kez yazılı ikaza rağmen, eğer işçi kardeşimiz ekipmanlarını kullanmama durumunda direnç gösteriyorsa, bunun iş akdinin feshine kadar gidebilecek bir düzenlemeyi de bu yasa getiriyor."

KAZA OLMAYAN İŞYERİNE TEŞVİK

"Faaliyeti durdurulan bir işyerinin çalışmaya devam ettirilmesi halinde, işyeri sahibi paraya çevrilmeden 3 yıl hapis cezasına çarptırılacak.

TEŞVİK: Bir işyerinde 3 yıl boyunca bir kaza yoksa işverenden işsizlik fonuna ödediği yüzde 2’lik payın yüzde 1’ini almayacağız."

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ

"Çalışanlariçin mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilecek. Yasa Meclis’ten geçtikten sonra hangi mesleklerle ilgili sınav açılacağını ilan edeceğiz. Diyelim 100 meslekte sınav açtık. O mesleklerde sınava girilecek, başarılı olanlar Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun belgesini alacak. O belgeyi almadan, yayınladığımız sektörlerde çalışamayacak. Örneğin; inşaatta sıvacı. Bu belgeyi almadan inşaatta sıvacılık yapamayacak. Belgeyi almak için 300-500 liralık maliyet söz konusu. Bunu işsizlik fonundan karşılayacağız."

ENGELLİ ÇALIŞANLAR İSTEDİĞİ YERE NAKİL OLACAK

"İş sağlığı güvenliğiyle ilgili yasa tasarısında kamu personeliyle ilgili 2 önemli düzenleme var. Bunlardan biri kamuda çalışan engelli işçileri ilgilendiriyor. Kamuda çalışan engelli işçi kardeşimize kendi kurumunda dilediği yere nakliyle ilgili düzenleme getiriyoruz."

GÖREVDEN ALINAN YÖNETİCİLER

"Kamuda görevden alınanların nereye atanacağıyla ilgili bir düzenlemeyi de bu yasaya koymuş bulunuyoruz."

UZAKTAN ÇALIŞMA

"Evden çalışanları kayıt altına almak için uzaktan çalışmayı sağlayan bir düzenleme de yasaya konuldu." MADENDEKİ ÇALIŞMA SÜRELERİ "Madenlerdeki çalışma süreleri şu an 6 gün 6 saat. Bunu uzlaşı ile 2 gün tatil ve 7.5 saat günlük çalışma şekline getireceğiz. Yeraltında işçinin, nerede, çalıştığını tespit etmek için çip sistemi kurma ve kullanma zorunluluğu getireceğiz. Madenlerde ölümlü bir kaza meydana gelmesi halinde maden sahibi 2 yıl kamu ihalelerinden men edilecek."

Kamudaki taşeron işçiye fiyat farkı ödenecek

Kamuda alt işverenler tarafından çalıştırılan işçilerin işçiliğe bağlı giderlerinde oluşan artış fiyat farkı olarak ödenecek.

Kamuda toplu iş sözleşmeleri sonucunda, alt işverenler tarafından çalıştırılan işçilerin işçiliğe bağlı giderlerinde oluşan artışın fiyat farkı olarak ödenmesini düzenleyen yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Maliye Bakanlığının, Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımlarında Toplu İş Sözleşmesinden Kaynaklanan Fiyat Farkının Ödenmesine Dair Yönetmeliğine göre, alt işveren işçilerinin ücret ve sosyal haklarında, toplu iş sözleşmesine bağlı olarak meydana gelecek artış sebebiyle her bir işçiye alt işveren tarafından yapılacak ilave ödeme neticesinde işçiliğe bağlı giderlerde oluşacak artışlar, kamu kurum ve kuruluşlarınca fiyat farkı olarak alt işverene ödenecek.

Toplu iş sözleşmesinde fiyat farkı olarak ödeme yapılmasını gerektiren ayni nitelikteki sosyal hakların bulunması halinde, bu hakların bedellerinin tespitinde Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği hükümleri dikkate alınacak.

Fiyat farkıyla ilgili ödemeler, ilgili kamu kurum ve kuruluşunun bütçesinden yapılacak.

Yönetmelik hükümleri kapsamında fiyat farkı ödenmesi, Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar kapsamında fiyat farkı ödenmesine engel teşkil etmeyecek.

Yönetmelik 11 Eylül 2014’ten itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.
 
2015’te taşeron işçileri bakın ne bekliyor!
 
2015 yılında kamuda çalışan taşeron işçilerin maaşlarına ne oranda zam geleceği açıklandı. Kamu Taşeron İşçi ücreti 2015 yılının Ocak ayında %3’lük bir artış ve Temmuz ayında ise %3,5’lik bir artış sergileyecek. Böylelikle maaşlarda senelik baz ele alındığında yaşanacak olan artışın %6,09 ile %7,12 arasında bir artışa tekabül edeceği konuşuluyor.

Taşeron işçiler ile ilgili gündemde birçok farklı haber yer alırken, kimse oturup taşeron işçinin ne istediğini sormuyor. Hal böyle olunca bir türlü sorun çözülmek bilmezken, aksine gittikçe daha çok yeni sorunlar boy gösteriyor.

Taşeron işçilerin en çok istediği şey çalışma koşullarına iyileştirme getirilmesi olarak karşımıza çıkarken, taşeron yasası ile birlikte çalışma koşullarına iyileştirmeler geleceği düşünülüyor.Taşeron işçi en çok kendilerinin çalışmasına rağmen en düşük maaşı kendilerinin almasından dert yanıyor.

Taşeron işçilerin bir diğer isteğiyse normal çalışanlar gibi izin günlerinin düzene girmesi ve yıllık izin haklarının kendilerine tanınılması. Taşeron işçiler böylece izinlerini rahatlıkla kullanmak istediğini belirtiyor.

Taşeronlar maaşlarına da düzenleme gelmesi gerektiği, en azından bunu hak ettiklerini çünkü kendilerinin kadrolu elemanlardan çok çalıştığını belirtiliyor. Taşeron işçilerin en çok yakındığı konu olarak ise karşımıza devletin istediklerini vermediği ve bir daha onlara oy vermeyeceği olması çıkıyor.
Taşeron işçilerin çalışma koşullarında ne gibi iyileştirmeler olacak?

Taşeron yasası ile birlikte taşeron işçilere ne gibi geliştirmeler gelecek merak edilirken, hem işçilerin düşündüğü hem de devletin sağlamak istediği koşullar söyle diyebiliriz. Yapılan çalışmalar ile birlikte gerçekleştirilmesi beklenilen iyileştirmeler arasında ilk önce çalışma şartları yer alıyor. Çalışma şartlarında yapılacak iyileştirmeler ile taşeron işçilerin yıllık izinlerine de düzenlemeler getirilecek.

En önemli gelişme ise kamu kurumlarındaki taşeron işçilerin kadrolaşması olacak. Özelikle maaşlarda iyileştirme yaşanması beklenilirken, taşeron yasası ile birlikte maden veya temizlik işçisi gibi çok zor koşullar altında çalışan işçilerin hakkını savunacak. Böylelikle hem hakkı olan maaşları alacaklar, hem de hakkı olan izinleri rahatça kullanabilecekler.

Taşeron işçilere 3 yıllık sözleşme ve kıdem tazminatı

Çanakkale Belediyesi taşeron işçilerle 3 yıllık sözleşme yapmaya karar verdi. Ayrıca taşeron işçilere kıdem tazminatı gibi haklar da sözleşmeyle birlikte verilecek.

Daha önce taşeron işçilerle 1 yıllık sözleşmeler yapan ve son yıllarda uygulamayı bu şekilde sürdüren Çanakkale Belediye, bu kez uygulamayı değiştirdi. Belediye, taşeron işçilerle 3 yıllık sözleşme yapmaya karar verdi. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, DİSK Genel-İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan ile birlikte basın toplantısı düzenledi ve bu toplantıda taşeron işçiler konusunda atılan adımlar hakkında bilgi verdi. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve DİSK Genel-İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan, taşeron işçiler hakkında yapılan düzenlemeler hakkında bilgi verdiler. Düzenlenen basın toplantısında konuşan Ülger Gökhan, yerel yönetimlerde en büyük sıkıntılardan birinin personel istihdamında kanuni sıkıntılardan ötürü belediyelerin kendi kadrolarını oluşturamaması olduğuna dikkat çekti.

Son kanuni düzenlemelerin taşeron işçi sağlayan firmalarla 3 yıllık sözleşme yapılabilmesinin önünü açtığını belirten Gökhan, “Bu durumda işçiler, bir yılı geçen sürede çalışacağı için kıdem tazminatı hakkı elde edecekler. Daha önce her bir yıl çalıştıkları için bu hakkı kazanamıyorlardı. Artık izin hakkı da elde etmiş olacaklar” şeklinde konuştu.

Gündem Haberleri