SGK, bu ödemeleri alabilmek için belirli şartların yerine getirilmesini talep ediyor ve aynı zamanda çeşitli destek ödemeleriyle vatandaşların önemli ihtiyaçlarını karşılıyor.
Bu destek ödemeleri, farklı alanlarda ihtiyaç sahibi kişilere yönelik gerçekleştiriliyor. SGK, sigortalı olan vatandaşlara yönelik destek paketlerini hayata geçirmeye devam ediyor ve son 1 yıl içinde en az 90 gün sigortalılık süresi olan kişilere destek ödemeleri yapıyor.
Asgari ücret zammıyla birlikte 1 Ocak 2023'ten itibaren destek ödemelerinde artış yaşanırken, tavan ve taban ödeme tutarları da belirlendi. Bu destek ödemeleriyle çalışanların maddi açıdan desteklenmesi planlanıyor ve ödeme tutarları, sigortalıların gelir düzeyi ve sigortalılık sürelerine göre belirleniyor.
SGK, 30 Bin TL'yi Hesaplara Yatıracak!
Türkiye'de bu ödemeler doğum yapan anneler için yapılan doğum izni ödemesini kapsıyor. Çalışanlar da devletin 112 günlük süreyi baz alarak annelere doğum izin parası yatıracağını belirtiyor. Doğum öncesinde 8 hafta ve doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık izin hakkı olduğu ifade ediliyor.
Bu süreçte günlük 1,5 saatlik süt izni hakkı da bulunuyor. Ayrıca çocuk sayısına bağlı olarak 6 aya kadar ücretsiz izin kullanma hakkı da belirtilirken, analık izni süresince kadınlara çalışmadıkları her gün için geçici iş göremezlik ödeneği verileceği ifade ediliyor.
112 günlük para hesaplamaları yapılırken, sigortalı kadın çalışanların ödemelerden yararlanabilmesi için sigortanın devam etmesi gerektiği açıklanıyor. Son hesaplamalara göre bu miktarın yaklaşık 30 bin TL olduğu belirtiliyor.
Yarı Zamanlı Çalışanlara 9 Bin 932 TL Ödeme Yapılacak!
Türkiye'de anne olan bireylere, birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün ve sonraki doğumlarında ise 180 gün süreyle yarı zamanlı çalışma hakkı sağlanıyor. Aynı şekilde evlat edinen bireylerin de bu imkândan yararlanabileceği ifade ediliyor. Bu düzenleme, anne olmanın ve çocuk sahibi olmanın getirdiği sorumlulukları ve ihtiyaçları dikkate alarak, annelerin iş ve aile yaşamını daha iyi dengeleyebilmeleri için yapılmıştır.
Anne olan her birey, çocuğunun doğumundan sonra belirlenen süreler boyunca yarı zamanlı çalışma hakkını kullanabilir ve böylece hem çocuğuna daha fazla vakit ayırabilir hem de iş hayatına devam edebilir. Bu düzenleme, annelerin sağlık durumu ve çocuğun ihtiyaçları göz önünde bulundurularak yapılmış olup, anne olmanın doğal bir süreci olan doğum sonrasında annelere destek sağlamayı amaçlıyor.