EYT'li olmak için gün sayanlar dikkat! 1 yıl detayıyla 14 gün eklenecek: İşte detaylar

EYT'li olmak için hazırlık yapanları yakından ilgilendiren haber geldi. İş yerlerinde izin hareketliliği başlarken emekli olan EYT'liler ve çalışanların izin hakları merak konusu oldu.

Yaz aylarının gelmesiyle beraber iş yerlerinde izin hareketliliği yaşanmaya başlarken çalışanlar ve işverenler yıllık izin takvimini belirlemeye başladı. EYT'li emekli olup veya farklı bir iş yerinde çalışamaya devam edenlerin nasıl ve hangi kurallar üzerinden izin kullanabileceği araştırılmaya başlandı. İşte detaylar...

EMEKLİLİK SONRASI AYNI İŞ YERİNE ÇALIŞANLARIN İZİN HAKKI

İş Kanunu üzerinden yer alan maddelere bakıldığında izin süreleri belirlenirken aynı iş yerinde ki süre ele alınıyor. Ayrılıp tekrar aynı yerde işe başlayanlar için herhangi bir kanun bulunmuyor. Emekli olup aynı iş yerinde devam edenler ise yıllık ücretli izni sıfırlanmadan devam edilmesi durumunda izin kullanma hakkı mevcut.

İŞ DEĞİŞİKLİĞİ YAPANLARIN İZİN HAKKI

İş Kanunu'na tabi olarak görev alan işçilerin iş değişikliği yapması durumunda izin hakları sıfırlanır. Aynı iş yerinde 1 yılı doldurmaları durumunda 14 gün izin hakkı verilir fakat 50 yaş üzeri çalışanların izni 20 günden az olamaz.


1 YIL DOLMADAN İZİN HAKKI

Yasa da bulunan maddeler üzerinden 1 yılını doldurmayan çalışan izin hakkı olmaz. Ancak işverenin istediği takdirde işçilere 1 yıl dolmadan da izin hakkı verebilir.

YILLIK İZİNDEN MAZERET İZİNLERİ DÜŞÜRÜLÜR MÜ?

Çalışanın evlenmesi ya da doğum gibi durumlarda, anne babanın eşin ya da kardeşin ölüm durumlarında 3 gün izin hakkı verilir. İşçilerin en az yüzde 70 engelli durumunda hastalık raporu, çocuğun rahatsızlığında çalışan anne babaların yalnızca birisi kullanabilir. Bir yıl içerisinde toplu olarak 10 gün ücretli izin hakkı tanımlanır. Bu durumda mazeret izinleri yıllık izinden düşülmez.

Gündem Haberleri