Belediyelere kayyum atanabilir!

Olağanüstü Hal kapsamında 3 yeni kararname daha Resmi Gazete’de yayınlandı.

Kararnamelerde çok sayıda kamu kuruluşu ve bakanlıklardan ihraçlar yer aldı. Kararnamelerin içerisinde belediyelere kayyum atanmasının önünü açan düzenleme de var.

Olağanüstü Hal kapsamında 3 yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) daha Resmi Gazete’de yayınlandı. Kararnamelerde, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın yanı sıra çok sayıda kamu kurumu ve bakanlıktan ihraçlar yer aldı.

İHRAÇLAR

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 7 bin 669, Jandarma Genel Komutanlığı’ndan 323 ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan iki kişi ihraç edildi.

Bakanlıklarda 28 bin 163 personelle Milli Eğitim Bakanlığı ihraç sayısı sıralamasında ilk sırada yer aldı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nı, 2 bin 18 personel ile Sağlık Bakanlığı, bin 642 personelle Maliye Bakanlığı ve bağlı kuruluşları, 24’ü merkez valisi ve 102 vali yardımcısı olmak üzere 369 personelle İçişleri Bakanlığı ve son olarak 302 personelle Başbakanlık izledi.

Ayrıca, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan bin 519, yüksek öğretim kurulundan 2 bin 346, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan 605 ve TRT’den ise 312 personel ihraç edildi.

Yeni KHK’larla birlikte 40 bini aşkın kamu personeli görevlerinden ihraç edildi.


KAYYUM ATANMASI

Kararnamelerde belediyelere kayyum atanması düzenlemesi de yer alıyor. Torba tasarıda yer alan ancak Meclis’te muhalefetin tepkisi üzerine tasarı metninden çıkarılan düzenleme kararnamelerde yer aldı.

Düzenlemeyle, belediye başkanı ve yardımcısı ile meclis üyelerinin “terör” ve “terör örgütüne yataklık” suçlarından görevden uzaklaştırılması durumunda yerlerine yeni isimler görevlendirilebilecek.

Bu isimleri 15 gün içinde büyükşehir belediyesi ve il belediyelerinde İçişleri Bakanı, diğer belediyelerde ise vali belirleyecek.

Belediyelerin bütçe, muhasebe iş ve işlemleri valilik onayıyla mal müdürlüğünde görülecek.

Belediye meclisi, başkanın çağrısı olmadıkça toplanamayacak.

SÖZ KONUSU YENİ DÜZENLEME ŞÖYLE:

“Ancak belediye veya bağlı idarelerde; hizmetlerin aksatılmasının terör veya şiddet olaylarıyla mücadeleyi olumsuz etkilediğinin veya etkileyeceğinin valilik tarafından belirlenmesi halinde, valilik söz konusu hizmeti Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, il özel idaresi veya kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla yapar veya yaptırır. Valiliğin talebi üzerine, yapılan veya yapılacak harcamalar karşılığı tutarlar, Maliye Bakanlığı veya İller Bankası Anonim Şirketince ilgili idare payından kesilerek ilgili kurum ve kuruluşa gönderilir. Merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idarelerine aktarılan tutarlar bu idarelerin bütçeleriyle ilişkilendirilir. Bu fıkra kapsamındaki ihtiyaçlar; parasal ve bütçe sınırlamasına tabi olmaksızın 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 22’nci maddesinde belirtilen usule göre temin edilir.

“Belediye ve bağlı idare imkanlarının terör veya şiddet olaylarına dolaylı ya da doğrudan destek sağlamak amacıyla kullanıldığının valilik tarafından belirlenmesi durumunda, terör ve şiddet olaylarına destek olmak amacıyla kullanılan belediye veya bağlı idare taşınırlarına mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından el konulur. Bu fıkra kapsamında sorumluluğu tespit edilen belediye veya bağlı idare personelinin vali veya kaymakam tarafından görevden uzaklaştırılması halinde göreve iade işlemi ancak uzaklaştırma işlemini yapan makam tarafından yapılır.”

Emekli savcı ve hakimler göreve dönebilecek

Resmi Gazete’de yayımlanan 673 sayılı KHK ile hakimlik ve savcılık mesleğinden kendi istekleriyle emekli olan veya tekrar mesleğe dönmek isteyenler, 2 ay içinde başvuruda bulunmaları ve mesleğe kabulde aranan nitelikleri kaybetmemiş olmaları şartıyla tekrar mesleklerine dönebilecek.

KHK ile ceza infaz kurumları ve tutukevleri izleme kurullarının başkan ve üyelerinin üyeliklerinin sona erdiği ve 10 gün içinde 14/6/2001 tarihli ve 4681 sayılı Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulları Kanunu’nda belirlenen usule göre yeniden seçim yapılacağı kaydedildi.

158 kişinin öğrencilikle ilişikleri kesildi

Yayımlanan KHK’larla birlikte Fethullah Gülen Cemaati ile bağlantılı olduğu belirtilen ve yurtdışında eğitim gören toplam 158 kişinin öğrencilikle ilişiğinin kesildiği belirtildi.

Ayrıca yurtdışında bulunan ve Fethullah Gülen Cemaati ile bağlantılı olduğu ifade edilen okullardan alınan diplomalar da geçersiz sayılacak.

KHK’larda Fethullah Gülen Cemaati ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle yönetimine kayyum atanan şirketler için de yeni düzenlemeler yer alıyor.

Kayyum atanan şirketler, Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilecek.

TMSF’nin bu şirketlerin satışından elde edeceği gelirler ise Maliye Bakanlığı’na aktarılacak.

Adli Tıp Kurumu’nda yeni düzenlemeler

Olağanüstü Hal kapsamında çıkarılan 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) Adli Tıp Kurumu bünyesinde “Adli Bilişim İhtisas Dairesi” kuruldu.

Öte yandan KHK ile Adli Tıp Kurumu merkez teşkilatına 171, taşra teşkilatına ise 121 olmak üzere 292 kadro ihdas edildi.

673 sayılı KHK ile güvenlik açısından pasaportları iptal edilen kişilerin eşlerine ait pasaportlar da genel güvenlik bakımından mahzurlu görülmesi halinde İçişleri Bakanlığınca iptal edilecek.

OHAL süresince iflas erteleme kararı verilemeyecek

Kararnameye göre, Olağanüstü Hal’in ilanından önceki dönemde yapılan iflasın ertelenmesi talepleriyle ilgili olağanüstü hal süresince iflasın ertelenmesine karar verilemeyecek.

Olağanüstü Hal’in ilanından sonra ve devamı süresince herhangi bir tedbir kararı da verilemeyecek, verilmişse derhal kaldırılacak.

Dershane öğretmenlerine “sözleşmeli öğretmenlik”

Kararname ile dershaneler ve öğrenci etüt eğitim merkezlerinde 14 Mart 2014 itibarıyla eğitim personeli olarak çalışmakta olup 1 Ocak 2014 itibarıyla en az 6 yıl sigorta primi ödenenler, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) şartı aranmadan öngörülen diğer koşulları taşımak suretiyle 6 ay içinde bir defaya mahsus olmak üzere yapılacak sözlü sınavda başarılı oldukları takdirde, kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerdeki boş sözleşmeli öğretmen pozisyonlarına atanabilecek.

Kapsamdan çıkarılan özel öğretim kurumları

Öte yandan, 673 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında KHK ile 53 özel okul ile bir özel öğrenci yurdu, 667 sayılı KHK ile kapatılan özel öğretim kurumları listesinden çıkarıldı.

KAYNAK; İMC TV

Gündem Haberleri