Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Aile Eğitimi Programı (AEP) için bu yılın ikinci yarısında uzman alımına başlayacaklarını belirterek, "Şu anda 7 bin uzmana ihtiyacımız var. Ama bu uzmanları peyderpey alacağız" dedi.
İslam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlıklı, mutlu ve müreffeh ailelerin oluşmasına katkıda bulunmak amacıyla hazırlanan AEP'de pilot uygulamaların devam ettiğini belirtti.
Henüz sonuçların gelmediğini ancak projenin iyi gittiğini anlatan İslam, "Şu anda 4 ilimizde pilot uygulama var. Birçok ilimizde yüzde 25-55 arasında ailelerimize dokunmuş durumdayız" diye konuştu.
Bakan İslam, sosyal hizmet görevlilerinin öncelikle sosyal risk altında bulunanlar olmak üzere, tüm aileleri ziyaret ettiklerini ifade ederek, şu bilgileri verdi:
"Onların herhangi bir yardıma, rehabilitasyona, rehberliğe, danışmanlığa ihtiyacı olup olmadığını kontrol ediyorlar. Eğer böyle bir ihtiyaç varsa aile özelinde program yapıyorlar. Sorun çözülene kadar aileye bütün bu ihtiyaçları karşılayacak süreçler konusunda bilgi veriyorlar, onları yönlendiriyor, takibini yapıyorlar. Sorun ne olabilir? Mesela, bir ailede işsizlik sorunu olabilir ve bu yüzden sosyal desteğe ihtiyaç duyulabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında hemen aileye sosyal destek sağlanıyor, ama aynı zamanda ailenin çalışabilecek durumda olan bireyleri İşkur'la irtibatlandırılıyor, onlara iş bulma imkanı sağlanmaya çalışılıyor. Ve bu, süreç sonuçlanana kadar bizim elemanlarımız tarafından takip ediliyor. Yani bir kere destek verdiniz, öyle değil. O aileden belli bir sosyal destek uzmanı sorumlu oluyor."
Her 500 aileye bir uzman düşündüklerini ifade eden İslam, bunun tıpkı "aile hekimliği" sistemi gibi işleyeceğini, her ailenin bir sosyal destek uzmanı olabileceğini planladıklarını kaydetti.
7 BİN UZMAN ALINACAK
Ayşenur İslam, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Diyelim ki ailede bir çocuğumuzun çocuk yaşta evlendirilme riski var, bunu tespit ettik. Hemen durum ilgili mercilere bildiriliyor, ailenin tabi önce bilinçlendirilmesi lazım. Yasal mevzuat anlatılıyor, çünkü biliyorsunuz çocukların 18 yaşından önce evlendirilmesi Türkiye'de yasal değil, bu bir suçtur. Evlenen ve buna ortam sağlayan kişiler ceza görürler, ciddi oranda hapis cezaları vardır. Aile bu noktada bilinçlendiriliyor, çocuk eğitim kurumlarına yönlendiriliyor. Bunun sebepleri ekonomik darlık ise o konuda aileye destek olunuyor. Veya diyelim ki bir ailede yaşlı var, bakıma muhtaç. Hemen kurumlarımızla irtibatlandırılıyor. Bunun gibi birçok sorun temelinde aile odaklı çözülmüş oluyor.''
Bütün Türkiye'nin taranacağı ve bu sistemin sürekli olacağını vurgulayan Bakan İslam, "Bizim uzmanlarımız o çevrenin muhtarı, aile hekimleri, sağlık kurumları, okulları, hatta müftülüğüyle sürekli irtibat halinde olacaklar. Elbette bizim risk haritamız var ama bu risk haritasını bulunduğumuz çevrede bu sistemleri yöneten kimselerle, diyalog içerisinde genişletebilme imkanımız var. Bugün, haberdar olmadığımız, risk altında aileler bulunabilir, onlardan da bu şekilde haberdar olacağız" diye konuştu.
Bu kapsamda 2015 yılının ikinci yarısında uzman alımına başlayacaklarının bilgisini veren İslam, "Şu anda 7 bin uzmana ihtiyacımız var ama bu uzmanları peyderpey alacağız. Bu uzmanların çok nitelikli kimseler olması gerekiyor. Çok ciddi sınavlarla alınacaklar, alındıktan sonra da yine önemli eğitimlerden geçecekler" ifadesini kullandı.
İslam, bu konuda çalışmış, saha tecrübesi olan uzmanların, pilot illerde görev yaptığını belirterek, gerekli hazırlıkların tamamlanmasının ardından, süratle diğer illerde çalışmaya başlanacağını sözlerine ekledi.