657 değişiyor mu? Bakan Müezzinoğlu'ndan açıklama

Hükümetin reform ajandasında kamu çalışanları düzenlemesinin de olduğu iddia ediliyordu, Bakan Mehmet Müezzinoğlu yalanladı.

Hükümet'in yabancı yatırımcıyı çeken, katma değerli yatırıma teşvik ve istihdamı artırıcı yeni paketlerin yanı sıra, memura performans kriteri getiren kamu çalışanı reformunu da ajandasına aldığı iddia edilmişti.

MÜEZZİNOĞLU YALANLADI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Karar'dan Hamide Hangül'ün haberini yalanladı.

"Şu anda öyle bir değerlendirme yok ama 3 çalıştay yaptık bunlar sürecektir" diyen Müezzinoğlu, "Kamuda 3 milyonu aşkın kamu çalışanı var. 20 yıl önce 30 yıl önce memuriyete girmiş, 30 yıl öncesinin bilgi birikimiyle bir kıdem geliştirmesi oluyorsa bu bizi yerimizde saydırır. Oradaki dinamizmi geliştirecek çalışmalar yapılıyor. Mesela, 30 yıl önceki dahiliye uzmanlığıyla bugünü karşılaştırıyorsa o kişi ülkeye hizmet edemez. Memurumuz da gelişim gösterecek bir bakış açısı olmalı" diye konuştu.

Karar'dan Hamide Hangül'ün haberine göre devlet memurlarını ilgilendiren 657 sayılı kanunun yeniden düzenlenmesi ile sağlık, teknik, bilişim, güvenlik ve ulaşım gibi devlet hizmetlerinde yeni ihtiyaç oluşması halinde bu görevin sözleşmeli personelle karşılanması öngörüldüğü iddia edilmişti.

Haberin devamı şöyle:

Tıpkı özel sektördeki gibi terfi ve ücret artışlarında da performansa bakılıyor.

SENDİKALARIN İTİRAZLARI NEDENİYLE ERTELENDİ

İlk taslağı Haziran 2004’te ortaya çıkan kamu çalışanı reformu metnine son şekli Mayıs 2005’te verildi.

Son taslakta dikkat çeken noktalardan biri, yöneticiler dahil tüm memurlara performans kriteri getirilmesi. Böylelikle, yeniden tanımlanan devlet çalışanlarının maaşı ve terfileri, başarı ve verimliliğe dayandırılıyor.

Düzenlemede, üst düzey bürokratların yanı sıra mülki amirler, emniyet mensupları, kadastro üyesi, mal müdürü, müfettiş, savunma sekreteri, denetim elemanları gibi görevliler memur kadrosunda sayılıyor. Doktor, hemşire gibi sağlık görevlileri ile mühendis, din görevlisi, öğretmenler, zabıta, avukat, hava trafik kontrolörleri, itfaiyeci, kimyager, mübaşir, pilot, teknisyen gibi çok sayıda kamu görevleri ise sözleşmeli statüsüne alınıyor.

SENDİKALAR İTİRAZ ETMİŞTİ

Söz konusu taslak, o dönemde yüksek maliyet ve sendikaların itirazları nedeniyle ertelendi. Ancak, geçen sürede sözleşmeli alımına ağırlık verilmesi, kadrolu memur sayısının azalmasını da beraberinde getirdi. Devlet Personel Başkanlığı (DPB) verileri incelendiğinde, Aralık 2016’da KİT’lerde çalışan 4 bin 552 devlet memuruna karşılık, sözleşmeli personel 73 bin 329’e çıktı.

Gündem Haberleri