14 Mayıs Ehliyet sınav soru ve cevapları (MTSK sınav soru ve cevapları)

2016 Ehliyet sınavı bugün saat 11.00 itibariyle yapılacak. 14 Mayıs Ehliyet sınav soruları zormuydu kolaymıydı? 14 Mayıs'ta yapılan olan ehiyet sınavı sınav geçen ehliyet adayları direksiyon uygulama sınavına girmeye hak kazanacaklar.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sürücü belgesi yani ehliyet sınavı bugün saat11.00 itibariyle yapıldı. Ehliyet sınav soruları ve cevapları hangi tarihte yayınlanacak. Ehliyet sınav soru ve cevapları açıklama tarihi belli oldu mu?Şimdi ise gözler ehliyet sınav soruları ve cevaplarında. Ehliyet sınav soruları, cevapları ne zaman açıklanacak merak konusu. İşte konuyla ilgili detaylı bilgiler...

Milli eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 14 Mayıs 2016 Cumartesi günü gerçekleştirilecek sınav öncesinde Ehliyet Sınavı giriş yerleri yayınlandı ve belgeler adayların erişimine açıldı. Sınava girecek adayların yanında bulunması gereken evraklar arasında yer alan MTSAS Ehliyet Sınavı Giriş Belgesi adayların kayıtlı oldukları sürücü kurslarına gönderildi. Adaylar bu belgeri alarak hem sınav  evraklarına sahip olacaklar, hem de Ehliyet sınavı giriş yerlerini öğrenme fırsatı bulacaklar. 

Ehliyet sınavına giren adayların merakla beklediği, ehliyet sınav soruları ve cevapları ne zaman açıklanacak? konuyla ilgili detayların hafta içinde açıklanması bekleniyor. İşte ehliyet sınavı ile ilgili detaylı bilgiler...





2016 MTSAS EHLİYET SINAVI TARİHLERİ

2016 yılı ehliyet sınav tarihleri belirlendi. Buna göre ilk sınav gerçekleştirildi. Sıradaki ilk sınav 14 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilecek. Bu sınav için ücretler 1 Mart ile 18 Nisan tarihleri arasında yatırılacak. Sınav sonuçları ise 26 Mayıs'ta açıklanacak. Ardından yılın 3. sınavı 16 Temmuz Cumartesi tarihinde yapılacak. Bu sınavın başvuru ücretleri ise 30 Mayıs - 19 Haziran tarihlerinde yatırılacak. Yılın 4. sınavı 27 Ağustos Cumartesi günü gerçekleştirilecek. Bu sınavın ücretleri ise 18 Temmuz - 12 Ağustos tarihlerinde yatırılacak. Yılın 5. sınavı ise 8 Ekim Cumartesi günü yapılacak. Adaylar bu sınavın ücretlerini 29 Ağustos ile 19 Eylül tarihleri arasında yatıracaklar. Yılın 5. ve son sınavı ise 10 Aralık Cumartesi günü yapılacak ve adaylar bu sınavın giriş ücretlerini 12 Ekim ile 15 Kasım tarihleri arasında yatıracaklar.

EHLİYET İÇİN GEREKLİ BELGELER

Diploma Fotokopisi (Aslı veya Noter tastkli) veya Öğrencilerden 2 adet öğrenci belgesi asıl olacak
Nüfus Cüzdan Fotokopisi
7 Adet Fotoğraf
Savcılıktan Temiz Kağıdı
( Adliyeden Ehliyet için olacak veya Beyan Dilekçesi e-devlet sitesinden de alabilirsiniz)
Sağlık Raporu (Tek tabibten veya hastaneden sürücü olur raporu Aile hekimleri ücretsiz veriyor)
Evli Bayanlardan Evlilik Cüzdanı Fotokopisi
Kan Gurubu Kartı
Ehliyeti Olup Büyütmek İsteyenler
(Ayrıca Yukarıdakilere ek olarak)
Sürücü Belgesi Fotokopisi

5 VE 10 YIL GEÇERLİ OLACAK EHLİYET SINIFLARI

Buna göre yeni sürücü belgeleri; A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, DE, M, F, G ve K sınıfından oluşacak. A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı ehliyetler 5 yıl geçerli olacak. 

Ehliyet ile ilgili önemli değişiklik

Milli Eğitim Bakanlığı'nın sürücü kurslarına gönderdiği yazıda, yeni bir Karayolları Trafik Yönetmeliği hazırlandığı ve taslakta otomatik vites araç kullanan sürücülere B1 sınıfı ehliyet verileceği belirtildi.
-Otomatik vites kullananlara ayrı ehliyet
-1997 öncesi ilkokul mezunlarına ehliyet hakkı
-Ehliyet çeşidi artıyor
-Ehliyetlere süre kısıtmalası geliyor.

ADAY SÜRÜCÜYE 'K SINIFI'

Milli Eğitim Bakanlığı'nın sürücü kurslarına gönderdiği bir yazı ehliyetle ilgili yeni düzenleme için altyapı hazırlığını gündeme getirdi. Yazıda sürücülerin AB ülkelerinde sıkıntı yaşamaması için yapılacak değişiklikle ehliyet çeşidinin 9'dan 17'ye çıkacağı bildirildi. Yeni yönetmeliğin henüz yayınlanmadığı vurgulanan yazıda, taslak hakkında bilgi de yer aldı. Buna göre ehliyetler ömür boyu değil, sınıflarına göre 5 ya da 10 yıl geçerli olacak. Sadece otomatik araç kullanan sürücülere B1, aday sürücülere ise K sınıfı ehliyet verilecek.

5 VE 10 YIL GEÇERLİ OLACAK EHLİYET SINIFLARI

Buna göre yeni sürücü belgeleri; A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, DE, M, F, G ve K sınıfından oluşacak. A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı ehliyetler 5 yıl geçerli olacak. 

Sürücü belgesi almanın ilk aşaması olan yazılı Ehliyet sınavı bugün yapılacak. 2016 Ehliyet sınavının sorularının önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor. Ehliyet Sınav sonuçları da sınav tarihinden on gün sonra MEB sistemi üzerinden sorgulanabiliyor.

 MTSKS, “MTSKS sınav takviminde” belirtilen tarihlerde, saat 11.00’de başlayıp, tek oturum olarak yapılacaktır. Saat 11.00’den sonra hiçbir kursiyer, kesinlikle sınava alınmayacaktır.

Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için kursiyerler en geç saat 10.30’da sınav giriş belgesinde belirtilen salonda hazır bulunacaktır.

Kursiyerler, sınava gelirken yanında fotoğraflı ve çift mühürlü sınav giriş belgesi, nüfus cüzdanı (pasaport ve/veya başka sınıf sürücü belgesi), en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulunduracaktır.

2016 EHLİYET SINAV SORULARI VE CEVAPLARI BURADA OLACAK

Kimlik belgesi yanında olmayan kursiyerler kesinlikle sınava alınmayacaktır. Kimlik fotokopisi aslı gibi onaylı olsa dahi sınavda kabul edilmeyecektir. Nüfus cüzdanı, pasaport ve/ veya başka sınıf sürücü belgesi hariç başka hiçbir kimlik geçerli sayılmayacaktır. Vukuatlı nüfus cüzdanı da sınavda geçerli değildir. Ancak, er ve erbaşlar askerlik görevini yaptığı birliğine nüfus cüzdanını teslim etti ise sadece “er ve erbaş askeri kimlik kartı” ile sınava alınabilecektir.

Kursiyerler, sınav salonlarına alınırken; yanlarında sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo gibi iletişim araçları ile her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ve silah bulunup bulunmadığı kontrol edilecektir. Kursiyer bu araçlarla sınava alınmayacağı gibi sınav anında yanında bulunduğu tespit edilirse sınav kurallarını ihlal ettiği için tutanakla sınavı geçersiz sayılacaktır.

Kursiyerler, sınav giriş belgesinde belirtilen sıra numarasında oturacaktır. Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemlerinden sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları hatırlatacak, sınav evrakının bulunduğu güvenlik torbalarını kursiyerlerin önünde açarak cevap kâğıtlarını dağıtacaktır.

Kursiyer, fotoğraflı cevap kâğıdında yazılı olan T.C. kimlik numarası, adı, soyadı bilgilerini kontrol edecektir. Kursiyerin adına düzenlenmiş cevap kâğıdı bulunmuyorsa veya cevap kâğıdı kullanılamayacak düzeyde yıpranmışsa, yeni bir cevap kâğıdına kursiyer kimlik bilgileri salon başkanının açıklamalarına göre yazılacaktır. Salon başkanı konu ile ilgili tutanak tutacaktır.

Kursiyer, sınav süresince (60 dakika) sınav salonunu terk etmeyecektir.

SINAVLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Sınav değerlendirmesinin güvenliği açısından kursiyerlerin cevap kâğıdı iki adet optik okuyucu tarafından çift kontrol sistemiyle okutulur. Kursiyerlerin sorulara verdikleri doğru cevap sayıları tespit edilir, yanlış cevaplar dikkate alınmaz. Tespit edilen doğru cevap sayıları üzerinden 100 puandan hesaplama yapılır. 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alan kursiyer başarılı sayılır.

Merkezî sistem sınavında her soru puan olarak eşit ağırlığa sahiptir.

Teorik derslerin tamamı için bir sınav yapılarak tek notla 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Sınavda 70 ve üzeri puan alan kursiyerler başarılı sayılır.
Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun komisyon kararı ile belirlenmesi sonucunda soru/sorular iptal edilmez, doğru şık/şıklar dikkate alınmak suretiyle bu soru/sorular değerlendirmeye dâhil edilir.

Değerlendirme sırasında hatalı soru/sorular çıkması durumunda, hatalı bulunan soru/sorular doğru kabul edilerek 100 puan üzerinden hesaplanır.
Sınava giren kursiyerlerin verdikleri cevapların dağılımları ve aldıkları puanlar ölçme değerlendirme tekniğine göre incelenir.

Kursiyerlerin kopya çekme girişiminde bulunmamaları, cevap kâğıtlarını başkalarının göremeyeceği şekilde tutmaları gerekir. Sınavın geçersiz sayıldığı durumlarla ilgili olarak kursiyere işlem yapılmışsa, salon görevlilerinin tuttuğu tutanak değerlendirmeyi etkiler.

SINAV SONUÇLARININ BİLDİRİLMESİ

Sınav sonuçları, http://www.meb.gov.tr internet adresinden duyurulacaktır. Kursiyerler, bu adresten Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınav Sonuçları linkinin üzerine tıklayarak açılacak sayfadan, T.C. kimlik numarasını girerek sınav sonuçlarını öğrenebilecektir.

Ayrıca, Özel MTSK müdürlükleri Özel MTSK Modülünden kurum kodunu ve şifresini girerek, müdürlüklerinden sınava girenlerin sonuç listesini çıkaracak ve kursiyerlere tebliğ edecektir.


 

Gündem Haberleri