Van'ın Gevaş İlçe Belediyesi ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölümü, ilçede bulunan tarihi mekânları ve kalıntıları mercek altına alarak, bir döneme ışık tutacak ortak bir proje yürütecek. Tarihi mekanlarda peyzaj çalışmaları da yapıldıktan sonra ilçe de bir de tarih temalı festival düzenlenecek.
Haber: PRESTİJ GAZETESİ / Adil HARMANCI
Van'ın Gürpınar, Çatak, Bahçesaray ve Tuşba ilçesinin yanı sıra Gevaş ilçesi de, değişik medeniyetlere ait önemli tarihi kalıntıları ve belgeleri bağrında taşıyor.
Akdamar Adası ve Çarpanak Adası ile Nene Hatun Kümbeti'nin yer aldığı, hem İslam, hem de Hıristiyan dünyasına ışık tutan eserleriyle Gevaş belki diğer ilçelerden bir adım daha önde.
İşte Gevaş Belediyesi de, bu öneme binaen YYÜ ile ilişkiye geçerek ilçedeki tarihi kalıntıların ve belgelerin bir dokümanterinin çıkarılması ve kamuoyuna mal edilmesi amacıyla ortak bir çalışma önerisinde bulundu.
ORTAK PROJE GÖRÜŞMELERİ
İlçede yürütecekleri araştırmalarla ilgili gazetemize bilgi veren Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, ortak bir proje yürütmek amacıyla YYÜ Sanat Tarihi Bölümü ile görüştüklerini söyledi.
Üniversitenin önemli araştırmalar yaptığını belirten Hakan, şunları söyledi:
"YYÜ çok iyi çalışmalar yapmış. Yapılmış çalışmalar var elimizde. Sanat Tarihi Bölümü hocaları ile görüştük. Bu çalışmalara bir proje çerçevesinde ilçede önümüzdeki günlerde devam edeceğiz. Şimdiye kadar böyle bir çalışma yapılmamış, biz bunun artık kamuoyuna mal olmasını istiyoruz. Bölümde çok ciddi bir bilgi ve tecrübe birikimi var. Bunlardan istifade ederek, halkımızın istifadesine sunacağız."
KİTAP YAPILACAK
Araştırmaların bir kitap haline getirileceğini ve bazı etkinliklere konu yapılacağını aktaran Hakan, yapılacak çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:
"Burada mezar taşları var, üzerindeki yazıları tek tek okuyup yazılı hale getireceğiz. Nene Hatun Türbesi var, Akdamar Kilisesi var, İslam ve Hıristiyan dünyasına ait, Ermenilere ait birçok eser var, bunları tek tek tespit edeceğiz. Ve elde ettiğimiz tüm bilgi ve belgeleri kitap haline getireceğiz. Etkinliklere konu edeceğiz."
ORTAK KÜLTÜR TANIMI
İlçedeki tarihi kalıntılar incelendiğinde ortaya bir ortak kültür çıktığını da ifade eden Hakan, yapacakları çalışmaları şöyle gerekçelendirdi:
"Buradaki kültür ortak bir kültürdür. Sadece bir kesime ait bir tarihten söz etmiyoruz. Bu yönüyle de ortaya çıkması ve anlaşılması son derece önemlidir. Mesela Akdamar Kilisesi'nde halifenin figürü vardır. Abbasi döneminde bu kilisenin yapılmasına izin verilmiştir. Medeniyetler arasında bir etkileşim, bir iletişim vardır. Biz bu tarihi gerçeği bu çalışmamızla ortaya çıkardıkça konu daha iyi anlaşılacaktır."
MEZARLIKTA PEYZAJ
Belediye olarak Gevaş Selçuklu Mezarlığı'nda bir de peyzaj çalışmaları yapacaklarını ve bunun için Kültür Bakanlığı'ndan fon talebinde bulunduklarını belirten Hakan, şöyle devam etti:
"Gevaş Selçuklu Mezarlığı'nda Hakkâri beyliğinden kalma eserler var. YYÜ ve Kültür Müdürlüğü ile birlikte bir peyzaj çalışması başlatacağız. Burada otopark olacak, satış noktası olacak. Ahşap yürüme yerleri olacak. Fonlandırma anlamında Kültür Bakanlığı ile görüştük. Yakında bu çalışmamızı başlatmayı planlıyoruz."
FESTİVAL DÜZENLENECEK
Mezarlıktaki peyzaj çalışması ve diğer tarihi araştırmaları kapsayan bir de festival düşüncelerinin olduğunu anlatan Hakan, bu konuda da şu bilgileri verdi:
"Tüm bu çalışmalarımızı tamamladıktan sonra ilçede bir de tarih festivali düşünüyoruz. Her anlamda Van'a ve Gevaş'a turistik anlamda da katkısı olacak bir festival olacak bu. Bunun için Ankara'da ön çalışmalarını yaptık. Gevaş'ta bir tarih gizli, şimdiye kadar yeterince ortaya çıkarılmamış. Birçok medeniyeti kapsayan bir tarih, biz belediye olarak bunu önemsiyoruz, tüm çıplaklığıyla ortaya çıkmasını ve görünür hale gelmesini istiyoruz."