Yüzlerce kuş türünün bulunduğu Van Gölü Havzası, her yıl kış aylarında konaklamak için bölgedeki sulak alanlara gelen beyaz kuğuları da misafir ediyor.
Van Gölü kıyısındaki Göründü Deltası, Erciş Çelebibağ Sazlığı ve Dönemeç Deltası ile Erçek Gölü'ne gelen beyaz kuğular, görsel şölen sunuyor. Kuğuları görüntülemek isteyen fotoğraf tutkunları ve kuş gözlemcileri, kuğuların bulunduğu alanda bekleyerek en güzel kareleri çekmeye çalışıyor.
Van Gölü Havzasında 250-300 civarında beyaz kuğu bulunduğu belirtiliyor.Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Durmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında "beyaz kaz, ötücü kuğu" olarak adlandırılan beyaz kuğuların kışı geçirmek için Rusya'dan Van Gölü Havzası çevresindeki sulak alanlara geldiğini söyledi.
Sulak alanlarda konakladıktan sonra havaların ısınmasıyla yeniden soğuk bölgelere göç eden beyaz kuğuların donmayan sulak alanları tercih ettiğini anlatan Durmuş, "Van Gölü Havzası birçok canlı türüne ev sahipliği yaptığı gibi kuşları da ağırlıyor. Havzaya kuğular ve kazlar da geliyor. Bu sene kuğuların sayısı fazla. Rusya'nın kuzey tarafından geldiğini tahmin ediyoruz. Sayıları 100'ün üzerinde. Bu sayı sadece Göründü Deltası'nda bulunuyor." dedi.
Durmuş, beyaz kuğuların Erciş Çelebibağ Sazlığı, Dönemeç Deltası ve Erçek Gölü'nün kıyılarına da geldiklerini, nisan ayı sonuna kadar havzada kalan kuğuların, daha sonra Rusya'ya döndüklerini anlattı.Van Gölü Havzası'nda yapılan incelemelerde yaklaşık 250 kuş türünün tespit edildiğini dile getiren Durmuş, bu kuş türlerinin korunması gerektiğini ifade etti.
- "300 civarında beyaz kuğu var"Durmuş, "Van Gölü Havzası'nda 250-300 civarında beyaz kuğu var ama Rusya'ya baktığımızda popülasyonları 100 binin üzerinde. Bu kuğuları avlarsak ya da rahatsız edersek Van Gölü Havzası'ndaki varlıklarını yok ederiz. Turizm potansiyelini kendi ellerimizle başka bir bölgeye ve ülkeye teslim etmiş oluruz." diye konuştu.
Kuşların biyolojik çeşitliğin bir parçası olduğunu ve bulunduğu bölgenin zenginliğini temsil ettiğini vurgulayan Durmuş, şunları kaydetti:
"Bu hem ulusal hem de uluslararası anlamda zengin bir miras demek. Dolayısıyla bu biyolojik zenginliği keyfimiz doğrultusunda yok etmemiz hem yasal açından hem de etik açıdan mümkün değildir. Bunun cezası Orman Su İşleri Bakanlığının mevzuatında yazılıdır. Hem ceza yememek hem de Van'ımızı, Doğu Anadolu'yu tanıtan bu türleri rahatsız etmemek için olumsuz faktörlere müsaade etmemeliyiz. Avcılar da elbette yasal hakları çerçevesinde bazı türleri avlayabilirler ama avlanılması yasak olan türler konusunda dikkatli olmalılar."