En düşük memur maaşı 22 bin TL’ye yükseltildi: Torba yasa ile en düşük memur maaşı seviyesi 22 bin TL olarak belirlendi. Ayrıca memurlara 8 bin 77 TL seyyanen ilave zam da sağlandı.
SSK ve Bağ-kur emekli sandığı emeklilerine zam: SSK ve Bağ-kur emekli sandığı emeklilerine de enflasyon ve refah payıyla birlikte 6 aylık zam yapılacak.
EYT staj-çıraklık sigortası: Torba yasa ile EYT (Erken Yaşta Emeklilik) için staj ve çıraklık dönemlerinin primleri sigorta kapsamına alınacak.
2000 sonrası kademeli emeklilik: Yeni düzenleme ile 2000 sonrası doğanlar için emeklilik yaşının kademeli olarak düşürülmesi planlanıyor.
Taşerona kadro düzenlemesi: Torba yasa tasarısında taşeron işçilerin kadroya geçmesi konusu da yer alacak ve bu konuda çalışmalar devam edecek.
Bağkur affı: Bağkur prim borcu olanlara yönelik bir af düzenlemesi de torba yasada yer alacak.
Aile ve Gençlik Bankası kurulması: Torba yasada Aile ve Gençlik Bankası’nın kurulması planlanıyor. Bu banka, ailelere ve gençlere özel finansal destekler sunacak.
Ev kadınlarının sosyal güvencesinin desteklenmesi: Torba yasada ev kadınlarının sosyal güvencesi için primlerin desteklenmesine yönelik düzenlemeler yer alacak.
Yıpranma payı ve kademeli yaş düşüşü ile erken emeklilik: Anneler için yıpranma payı ve kademeli yaş düşüşüyle erken emeklilik imkanlarının artırılması hedefleniyor.
Torba yasa tasarısının yürürlüğe giriş tarihi henüz belirlenmedi. Ancak ikinci torba yasa tasarısının TBMM’de tartışılacağı belirtiliyor. Bu tasarıda farklı düzenlemeler ve konular yer alacak ve ilerleyen dönemde gündeme gelecek.
Vedat Işıkhan Çalışmalara Devam Edildiğini Belirtti
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, taşeron işçilerin kadroya geçmesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde zam oranlarının belirlenmesi konusunda beklentiler olduğunu belirtti.
Bakan Işıkhan’ın gündeminde ayrıca prim eşitlemesi gibi önemli konular da bulunuyor. Bu konularla ilgili detaylı açıklamalar ise yapılmadı.