2000, 2002 ve 2009 yıllarında sigorta girişi yapanlar için erken emeklilik fırsatı doğdu. Bu fırsattan yararlanmak için 3 adımı takip etmek gerekiyor.
1. adım: Askerlik borçlanması yapın
Erken emeklilik için gerekli yaş şartını doldurmak isteyenler, askerlik borçlanması yaparak bu süreyi öne çekebilirler. Bu sayede, sigortalılık süreleri de artar ve emeklilik için gerekli prim gün sayısı daha kısa sürede tamamlanır.
2. adım: İsteğe bağlı sigorta yaptırın
Emeklilik için gerekli prim gün sayısını tamamlayamayanlar, isteğe bağlı sigorta yaptırarak bu süreyi doldurabilirler. İsteğe bağlı sigorta, 4/a (SSK) statüsünde sigortalı olmak isteyenlerin yararlanabileceği bir sigorta türüdür.
3. adım: Primlerinizi düzenli ödeyin
Erken emeklilik için gerekli prim gün sayısını doldurmak için primlerinizi düzenli ödemeniz gerekiyor. Primlerinizi düzenli ödeyerek, emeklilik için gerekli şartları daha kısa sürede yerine getirebilirsiniz.
Erken emeklilik için gerekli şartlar
2000, 2002 ve 2009 yıllarında sigorta girişi yapanlar için erken emeklilik için gerekli şartlar şu şekildedir:
- Yaş şartı: 55 yaş
- Prim gün sayısı şartı: 3600 gün
Erken emeklilik fırsatından yararlanmak için yapılması gerekenler
2000, 2002 ve 2009 yıllarında sigorta girişi yapanlar, erken emeklilik fırsatından yararlanmak için şu adımları takip edebilirler:
- Askerlik borçlanması yapın.
- İsteğe bağlı sigorta yaptırın.
- Primlerinizi düzenli ödeyin.
Ek bilgiler
- Erken emeklilik fırsatından yararlanmak için 31 Aralık 2025 tarihine kadar başvuru yapılması gerekiyor.
- Erken emeklilik fırsatından yararlanan kişiler, emeklilik ikramiyesinden yararlanamıyorlar.
Erken emeklilik için yararlanılabilecek diğer fırsatlar
2000, 2002 ve 2009 yıllarında sigorta girişi yapanlar, erken emeklilik için aşağıdaki fırsatlardan da yararlanabilirler:
- Yıpranma payı: İşyerinde belirli işlerde çalışanlar, yıpranma payı alarak emeklilik için gerekli yaş ve prim gün sayısı şartlarını daha erken yerine getirebilirler.
- Fiili hizmet süresi zammı: Askerlik, doğum borçlanması, yurt dışı borçlanması gibi bazı süreler, fiili hizmet süresi zammı olarak değerlendirilerek emeklilik için gerekli prim gün sayısına eklenir.
- Özel emeklilik sözleşmeleri: Özel emeklilik sözleşmeleri, emeklilik için gerekli prim gün sayısını dolduramayanlara alternatif bir yol sunar.