LYS 2015 ek yerleştirme tercih kılavuzu!Üniversitede boş kalan kontenjanlar

LYS 2015 ek yerleştirme tercih kılavuzu!Üniversitede boş kalan kontenjanlar..Üniversite tercihlerinin yapılmasının ardından öğrenciler kazandıkları okullara kayıt yaptırdı. Bir yükseköğretim programına yerleşemeyen adaylar ise ek yerleştirmeler ile tercih ettikleri yükseköğretim programlarına girebilecekler. Peki ek yerleştirme nasıl yapılır? Ek tercih ücretleri ne kadar? Detaylar haberimizde.

 LYS 2015 ek yerleştirme tercih kılavuzu!Üniversitede boş kalan kontenjanlar..Üniversite tercihlerinin yapılmasının ardından öğrenciler kazandıkları okullara kayıt yaptırdı. Bir yükseköğretim programına yerleşemeyen adaylar ise ek yerleştirmeler ile tercih ettikleri yükseköğretim programlarına girebilecekler. Peki ek yerleştirme nasıl yapılır? Ek tercih ücretleri ne kadar? Detaylar haberimizde.

ÖSYS 2015 üniversite yerleştirme tercih sonuçları açıklandı.Sonuçların ardından gözler ek yerleştirmelere ve kontenjanlara çevrildi.Peki LYS üniversite Ek Yerleştirme Tercih kılavuzu yayınlandı mı? Üniversite kayıtları hangi tarihte başlıyor? LYS ek yerleştirme tarihleri ne zaman başlıyor? Tüm yeni detaylar ve 2015 LYS ek yerleştirmelerle ilgili ayrıntılar haberimizde...

Buna göre, sınavsız geçiş dahil, tercih yapma hakkı olan 2 milyon 10 bin 790 adaydan 1 milyon 239 bin 800'ü tercih formu gönderdi. Tercih değerlendirme sonucunda, üniversitelerdeki 823 bin 739 örgün yükseköğretim programı kontenjanından 784 bin 950'sine yerleştirme yapıldı. Ayrıca, 198 bin 140 aday da Açık Öğretim Fakültesi'ni (AÖF) tercih etti. Üniversitelerin lisans programlarında 18 bin 770, ön lisans programlarında ise 20 bin 19 olmak üzere 38 bin 789 kontenjan boş kaldı.




Son sınıf düzeyinde ÖSYS'ye başvuran 891 bin 90 adaydan 475 bin 879'u, önceki yıllarda yerleşmemiş 630 bin 635 adaydan 343 bin 515'i, daha önce yerleşmiş 403 bin 640 adaydan 96 bin 801'i, bir yükseköğretim programını bitirmiş 156 bin 391 adaydan 46 bin 626'sı, yükseköğretimden kaydı silinmiş 44 bin 914 adaydan 20 bin 269'u üniversitelerin lisans, ön lisans programları ile AÖF'ye yerleşti. 

LYS EK YERLEŞTİRME KILAVUZ AĞUSTOS AYI İÇİNDE AÇIKLANACAK

Ek yerleştirme başvuruları 1. kayıtlardan sonra başlayacak. Yani 17 Ağustos'tan itibaren ek tercihler alınacak, yerleşenler diğer kazananlar gibi aynı tarihlerde kayıt yapacaklardır.

KAYITLAR NE ZAMAN

Üniversitelere Kayıtlar 3-7 Ağustos'ta yapılacak. Adayların belirtilen süre içinde başvurmaları gerekiyor. Devlet üniversitelerinde öğrenciler için elektronik kayıtlar, 28 Temmuz-5 Ağustos arasında yapılacak.

E-DEVLETTEN KAYIT İMKANI

Devlet yükseköğretim kurumları, dileyen öğrenciler için e-devlet kapısından kaydolma imkanı sunacak. Elektronik kayıt, öğrenci için zorunlu olmayıp isteğe bağlı olacak. Elektronik kaydı tercih etmeyen veya zorunlu nedenlerle elektronik kaydı yapılamayan öğrenciler, yerleştiği yükseköğretim kurumuna başvuracak. Elektronik kayıt işlemi, 2015-2016 öğretim dönemi için ÖSYM'den temin edilecek yerleşen verisi içerisindeki öğrencileri kapsayacak. ÖSYM yerleşen verisine YÖKSİS üzerinden erişilebilecek.

Yerleşen adaylar, e-devlet şifreleri ile https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaparak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bölümünden kayıt işlemleri yapabilecekler. 

BOŞ KONTENJANLAR

Üniversitelerdeki lisans programlarına 417 bin 714, ön lisans programlarına 367 bin 236 aday yerleşti. Lisans programlarında 18 bin 770, ön lisans programlarında ise 20 bin 19 olmak üzere 38 bin 789 kontenjan boş kaldı.

Devlet üniversitelerinin lisans programlarında 4 bin 437, ön lisans programlarında 9 bin 810, vakıf üniversitelerinin lisans programlarında 7 bin 32, ön lisans programlarında 8 bin 291, KKTC'deki üniversitelerin lisans programlarında 6 bin 181, ön lisans programlarında bin 903, yurtdışındaki üniversitelerin lisans programlarında bin 120, ön lisans programlarında 15 kontenjan boş kaldı.

AÖF DAHİL YERLEŞTİRME SAYILARI

ÖSYS'ye başvuran aday sayısı 2 milyon 126 bin 670 olurken, üniversitelerin lisans, ön lisans programları ile AÖF'ye yerleşen aday sayısı ise 983 bin 90 olarak duyuruldu.

Son sınıf düzeyinde ÖSYS'ye başvuran 891 bin 90 adaydan 475 bin 879'u, önceki yıllarda yerleşmemiş 630 bin 635 adaydan 343 bin 515'i, daha önce yerleşmiş 403 bin 640 adaydan 96 bin 801'i, bir yükseköğretim programını bitirmiş 156 bin 391 adaydan 46 bin 626'sı, yükseköğretimden kaydı silinmiş 44 bin 914 adaydan 20 bin 269'u üniversitelerin lisans, ön lisans programları ile AÖF'ye yerleşti.

ADAYLAR YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA NASIL YERLEŞTİRİLECEKTİR?

Adaylar, 2015-2016 eğitim-öğretim yılı için Tablo 4'teki lisans programlarına ve Tablo 3'teki ön lisans programlarına;

a) YGS ve varsa LYS yerleştirme puanları ve varsa sınavsız geçiş hakları,
b) Okumak istedikleri yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,
c) Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir.

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan adaylar, Tablo 3'teki kendi alanlarıyla ilgili ön lisans programlarının sınavsız geçiş kontenjanına (SGK) sınavsız olarak;

a) Okumak istedikleri yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,
b) Sınavsız geçiş ile ilgili öncelikler,
c) Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP),
d) Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir.

Yerleştirme işlemlerinde bu kılavuz ile 2015-ÖSYS Kılavuzunda yer alan kurallar geçerli olacaktır.

2015-2016 ders yılında, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 3-7 Ağustos 2015 tarihleri arasında yapılacaktır. Devlet üniversitelerinde elektronik kayıtlar, 28 Temmuz-5 Ağustos 2015 tarihleri arasında yapılacaktır.

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞININ ELEKTRONİK KAYIT İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMASI

1.Devlet yükseköğretim kurumları, dileyen öğrenciler için e-devlet kapısından kaydolma imkânı sunacaklardır.

2.Elektronik kayıt öğrenci için zorunlu olmayıp isteğe bağlıdır. Elektronik kaydı tercih etmeyen veya zorunlu nedenlerle elektronik kaydı yapılamayan öğrenciler yerleştiği yükseköğretim kurumuna başvuracaktır.

3.Elektronik kayıt işlemi 2015-2016 öğretim dönemi için ÖSYM den temin edilecek yerleşen verisi içerisindeki öğrencileri kapsayacaktır. ÖSYM yerleşen verisine YÖKSİS üzerinden erişilebilecektir.

4.Elektronik kayıt tarihleri, ÖSYM yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından sonra duyurulacaktır,

5.Elektronik kayda, özel yetenek programları ile yükseköğretim kurumlarınca elektronik kaydı uygun görülmeyen programlar (sağlık raporu isteyen programlara gibi) ile açıköğretim programları dâhil edilmeyecektir.

6.Yerleşen adaylar e-devlet şifreleri ile https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaparak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bölümünden kayıt işlemleri yapabileceklerdir.

7.Asker Alma Dairesinden askerlik durum bilgisi ve Milli Eğitim Bakanlığından lise mezunu olup olmadığına dair bilgi ekran kayıdında yer alacaktır. Askerlik durumu kayıt olmalarına engel olmayacaktır. Ancak;Milli Eğitim Bakanlığından lise mezuniyet bilgisi alınamayan öğrenciler elektronik Kayıt yapamayacak ve yerleştiği Yükseköğretim Kurumuna yönlendirileceklerdir. Milli Eğitim Bakanlığından mezuniyet bilgisi alınan öğrenciler için elektronik kayıtta öğrencinin yerleşme bilgileri, ÖSYM verisinden otomatik olarak gelecektir.

8.Herhangi bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrenciler, elektronik kayıt ekranında kaydı yapılmayarak yerleşmiş olduğu Yükseköğretim Kurumuna yönlendirileceklerdir.

9.Kaydını tamamlayan öğrenciler kayıt olduklarını gösterir barkotlu çıktı da alabileceklerdir.

10.Kayıt olanlara ait bilgiler YÖKSİS üzerinden günlük olarak alınabilecektir.

11.Kayıt işlemini elektronik ortamda yapan öğrenciler elektronik kayıt ekranında veya üniversitenin web sitesinde duyurduğu tarihlerde ders kaydına gelecekler ve duyuruda belirtilen belgeleri sunmaları ve diğer şartları sağlamaları durumunda ders kaydı yapabileceklerdir.

Eğitim Haberleri