Bağımsızlığa doğru.. Barzani: Bağdat'a güvenmiyoruz

IKBY Başkanı Barzani, 25 Eylül'de yapılacak bağımsız referandumuna ilişkin yaptığı açıklamada Bağdat yönetimini açıkça hedef almadan eleştirdi. Barzani 'taraflar arasında güven kalmadı. referandum ertelenemez' dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, bir kez daha 25 Eylül'de yapılması öngörülen referandumun ertelenmesinin söz konusu olmadığını yineleyerek bunun en doğal hakları olduğunu belirtti.

Barzani, Erbil kentindeki Saad Abdullah Konferans Salonu'nda IKBY'deki sendika ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir araya gelerek, referandumla ilgili bir konuşma yaptı.

Eylül'de düzenlemek istedikleri referanduma ülkelerin vermiş olduğu tepkilere değinen Barzani, "Bazı ülkelerin ve halkların 'referandum zamanı değildir' açıklamasına gerçekten şaşırıyorum. Bir günah işlemedik! Bu gayet demokratik ve barışçıl bir uygulama. Doğal hakkımızı kullanıyoruz. Aslında bir halkın isteklerini engellemeye çalışmak suçtur" ifadelerini kullandı.

"BAĞDAT'A GÜVENMİYORUZ" MESAJI

Referandumun ertelenmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirten Barzani, "Referandumdan daha iyi bir alternatif varsa buyursunlar ancak 140'ıncı maddeyi (anayasadaki tartışmalı bölgelerin statüsü) uygulamaya koyacağız, Peşmerge'ye biraz para göndereceğiz deseler olmaz. Birkaç ay sürer ve durum eskiye döner. Herkes iyi biliyor, mesele taraflar arasında güvenin yok olmasıdır. Referandumu ertelemeyeceğiz" diye konuştu.

Düzenlemek istedikleri referandumun, Irak'ın bütünlüğüne tehdit olup, anayasada böyle bir hükmün yer almadığına yönelik açıklamalara tepki gösteren Barzani, konuşmasını şöyle tamamladı: "Irak'ın bütünlüğü için anayasada şöyle diyor; 'yasaların uygulanmaya konulması halinde bütünlük sağlanır'. Bunun anayasaya eklenmesi için zamanında çok tartıştık. Şimdi ise, şunu söylüyorlar; 'anayasada size referandum yapılması hakkını sağlayan hiçbir madde yok'. Peki, anayasanın hangi maddesi bizim bütçemizin kesilmesi hükmünü veriyor?"

IKBY'DE BÜTÇE KRİZİ

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde 2014 yılından beri ekonomik ve mali kriz yaşanıyor. Irak anayasına göre Erbil yönetimi, Irak'ta elde edilen petrol gelirinden yüzde 17'lik bir paya sahip. Ancak Nuri el-Maliki, başbakanlığı döneminde IKBY'nin kendi başına petrol satmasını gerekçe göstererek, Kürtlerin bütçeden alacakları payı 2014'te kesmişti. Daha sonra Haydar İbadi'nin başbakan olması ve yeni hükümeti kurmasıyla Bağdat-Erbil yönetimleri, petrol satışında uzlaştı. Fakat Bağdat şimdi de bütçe yetersizliğini gerekçe göstererek Erbil'in payını kısmi olarak gönderiyor.

Kürtler, petrol satışından da henüz umdukları geliri elde edemediler. IKBY'nin petrol ihracına başladığı 2014 yılının mayıs ayında petrolün varil fiyatı 115 dolardı. Ancak daha sonra petrol fiyatında büyük bir düşüş oldu ve varil fiyatı bugünlerde 50 dolar civarında seyrediyor. 
Ekonomisi ve mali kaynakları petrole dayanan Kürt bölgesinde üç yıldır maaşlar eksik ödeniyor. 5,5 milyon nüfuslu Kürt bölgesinde 1 milyon 400 bin kişi hükümetten maaş alıyor. Yaşanan mali kriz nedeniyle IKBY hükümeti, 40 günde bir maaşların yarısını ödüyor. Yerel hükümet, mayıs ayının maaşlarını temmuz ayında ödemeye başladı ve bu maaşların ödenmesi de henüz tamamlanmış değil. İlk olarak peşmerge ve polis maaşları ödeniyor. Ardından kalan bütçe ile diğer memurların maaşları veriliyor. 
Bölgedeki ekonomik kriz sürerken referandum konusunun en önemli gündem maddesi haline getirilmesi referandum için halktan beklenen desteği de zora sokuyor. Bölge halkı, öncelikli olarak maaş kesintileri ve işsizlik sorununa çözüm bulunmasını istiyor.

"DİYALOĞA RAZI OLDUM"

IKBY Başkanı Mesut Barzani referandum ile ilgili olarak da bugün yaptığı konuşmada "Referandumun ertelenmesine değil, Bağdat ile diyaloğa girilmesine razı oldum" demişti.

Dünya Haberleri